1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – Бургас спаси бедстващ делфин

РИОСВ – Бургас спаси бедстващ делфин

Снимка:

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас извърши незабавна проверка на сигнал от „Зеления телефон“ за излязъл на брега делфин на централния плаж в Бургас, до заведение „Нептун“.

Проверката установи, че делфинът е млад екземпляр от вида обикновен черноморски делфин (Delphinus delphis), без видими външни наранявания. Излизането на брега е обичайно поведение на животните, които са болни. Проблемът в ехолокаторния орган на делфините може да е от гъбичен, вирусен, бактериален или паразитен произход.

Благодарение на бързата намеса и съдействието на представители на Община Бургас и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Бургас, делфинът е изведен в морето.

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри“.

Ако някой забележи бедстващ или мъртъв делфин, може да сигнализира на „Зеления телефон” в РИОСВ – Бургас: 056/813 212, а в извънработно време – на 088 909 6577. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.