1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – Хасково организира Регионален ученически фотоконкурс

РИОСВ – Хасково организира Регионален ученически фотоконкурс

Инициативата е по повод Деня на Земята

По повод Деня на Земята 22 април, РИОСВ – Хасково организира Регионален ученически фотоконкурс на тема „Природата и аз”. На 20 април от 14:30 ч. във фоайето на Младежкия център в Хасково ще бъде открита изложба с всички участващи в конкурса фотографии. Тогава ще бъдат раздадени грамотите и наградите на победителите. Фотоизложбата ще е отворена за посещения от 20 до 22 април включително. Екоинспекцията покани общини, училища, детски градини, фирми и отделните граждани на територията си,  да се включат в кампанията по засаждане на дръвчета, като най-активните ще получат грамоти. За поредна година Община Кърджали ще организира за жителите и гостите на града традиционните Дни на Земята.

На 22 април отбелязваме Деня на Земята, който тази година ще премине под мотото „Дърветата на планетата Земя. Нека ги засадим.” Всеки жител на планетата може, да помогне в постигането на една от най-амбициозните цели – да бъдат засадени 7, 8 милиарда дървета. Инициативата ще окаже важно въздействие и ще допринесе за по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички.

Защо дървета? Те помагат в борбата с изменението на климата, абсорбират излишния въглероден диоксид от атмосферата. В рамките на една година около 4 дка залесени дървета абсорбират количеството въглероден диоксид, отделен от автомобил, изминал 26 000 мили (~ 42 000 км). Дърветата ни помагат да дишаме чист въздух – поглъщат миризмите и вредните газове (азотни оксиди, амоняк, серен диоксид и озон) и филтрират фините прахови частици от въздуха, като ги прикрепят по листата и кората си. Дърветата помагат за дългосрочна икономическа и екологична устойчивост, осигурявайки храна, енергия и доходи на хората.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Денят на Земята има за цел да обедини и вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и е повод всеки човек да допринесе възможно най-много в своята общност. На този ден правителства, бизнес компании, неправителствени организации и хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.