1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – Плевен изпрати на лечение птици от защитени видове

РИОСВ – Плевен изпрати на лечение птици от защитени видове

Екземплярите са млади птици, които в момента се учат да летят

Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен изпрати за лечение в Спасителен център за диви животни в Стара Загора и във  ветеринарна клиника „Добро хрумване“ в София четири щъркела и един чухал. Граждани са намерили птиците в безпомощно състояние в населени места на Плевенска област. Екземплярите са млади птици, които в момента се учат да летят, с наранявания на крилата и краката.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) и чухалът (Otus scops) са защитени видове, включени в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

За защитените видове от Приложение №3 се забраняват: всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.

Лице, което е намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми за това най-близките Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие,

За намерени екземпляри от защитени видове в безпомощно състояние може да ни уведомявате на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/806 951 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.