1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – Смолян провери сигнали за щети от мечка

РИОСВ – Смолян провери сигнали за щети от мечка

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло през зимата

На 31 март и днес (1 април) РИОСВ – Смолян провери първите за годината сигнали за щети от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин и село Сливка, община Баните. При огледите на нанесените щети са установени нападения над две крави. В близост до местата са открити и следи на защитения вид. За регистрираните щети РИОСВ – Смолян ще изготви предложение за обезщетение на собствениците.

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло през зимата.

За да не се допускат нападения от мечки над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.