1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ-Пазарджик проверява дали са отровени водите на река Луда Яна

РИОСВ-Пазарджик проверява дали са отровени водите на река Луда Яна

Опасенията са за изпускане на тежки метали от близката минна компания

Регионалната инспекция по околната среда и водите проверява дали са отровени водите на река Луда Яна в участъка на пазарджишките села Бъта и Баня. Сигнал, че по реката плува умряла риба, е подаден на телефон 112 от частно лице. Опасенията са за изпускане на тежки метали във Луда Яна от близката минна компания.

Последното констатирано замърсяване на реката е от лятото на 2010 година. След подаване на сигнал в края на миналата седмица екоинспекторите са взели проби от 6 места по течението. "Категорично можем да кажем, че няма опасения за здравето и живота на хората. Очакваме до края на седмицата резултатите от изпълнителната агенция по водите и тогава ще можем категорично да отговорим, но за голямо екологично замърсяване не може да става дума", заяви директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев.

Кметът на село Бъта Георги Александров обясни, че веднага е обходил около един километър по течението и никъде не е видял умряла риба.

От "Асарел Медет", които са главните заподозрени за замърсяването, заявиха, че при тях няма производствена авария. Дренажната система, където се съхраняват опасните остатъци от мините не е преливала и не са замърсили реката. "Дружеството разполага с 3 пречиствателни станции. И за руднични и битовофекални води там също не са регистрирани отклонения", каза пред БНТ Мариела Чичинкова, ръководител на отдел "Екология - Асарел Медет".

Дали има отравяне на водите на реката ще докаже експертизата, но от регионалната инспекция заявиха, че кладенците и питейните източници не са замърсени и хората могат да ги използват без да се притесняват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.