1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ-Русе: Видът европейска змиорка не е защитен за страната ни

РИОСВ-Русе: Видът европейска змиорка не е защитен за страната ни

В рамките на Европейската общност и извън нея при наличие на съответните сертификати за произход може да се търгува с нея

Експертите на РИОСВ-Русе не са констатирали нарушения на регламента относно защитата на видовете от дивата флора и фауна, чрез регулиране на търговията с тях. Проверката е извършена по подаден сигнал от служител на отдел „Митническо разузнаване” към „Митница – Русе”. Видът европейска змиорка не е защитен за страната ни съгласно Закона за биологичното разнообразие, но по международните закони е застрашен вид, съобщи Дарик.

Независимо от статута на защита, европейската змиорка може да се търгува или транспортира в рамките на Европейската общност и извън нея при наличие на съответните сертификати за произход и разрешителни документи. Задържаната пратка е придружавана от документ, удостоверяващ произхода й, който отговаря на изискванията на закона.

В подобни случаи компетентни органи при внос, износ и транзитно преминаване са Агенция „Митници” и Българска агенция по безопасност на храните и се прилагат разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Експертите на РИОСВ-Русе са информирали органите и фирмата-износител, че при становище за отнемане в полза на държавата, което е в компетенциите на БАБХ, последващото разпореждане е на Министъра на околната среда и водите.

Европейската змиорка (Anguilla anguilla), е хищна риба от семейство Речни змиорки на разред Змиоркооподобни. Тялото е тънко и удължено. Живее в сладки водоеми, които са свързани с Атлантическия океан (Северна Америка, Европа и Африка), Средиземно море и Черно море. В миналото е била широко разпространена в българските реки - Марица, Места, Струма, Тунджа и в река Дунав, но през последните 40 години не са установявани екземпляри от вида у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.