1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ-Шумен наложи административнонаказателни мерки на “ВиК-Шумен“ ООД

РИОСВ-Шумен наложи административнонаказателни мерки на “ВиК-Шумен“ ООД

Дружеството ще бъде предупредено, че при неизпълнение на конкретните преустановителни мерки, преписката ще бъде препратена на прокуратурата

Два акта за установени административни нарушения по Закона за водите бяха връчени на „ВиК – Шумен“ ООД. Първото административно нарушение е, че чрез бездействие водното дружество не е изпълнило предписание за преустановяване изтичането на отпадъчни води от канализационната система на кв. Дивдядово към язовир „Соара“. Второто нарушение е допуснато заустване на отпадъчни води в повърхностен воден обект, в нарушение на Разрешително за заустване. Предстои издаването на наказателно постановление.

С предписание на директора на РИОСВ-Шумен на дружеството е възложено да преустанови изтичането на отпадъчни води към водния обект - дере, приток на язовир „Соара“ и в срок до 2 месеца да бъде намерено трайно инженерно решение, с което да се гарантира безпроблемното отвеждане на отпадъчните води от канализационната помпена станция в кв. Дивдядово до пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен.

Дружеството ще бъде предупредено, че при неизпълнение на конкретните преустановителни мерки, преписката ще бъде препратена на прокуратурата.

Мерките се налагат в резултат на последната проверка, при която беше обходена територията на канализационната помпена станция (КПС) и при огледа бе констатирано, че непосредствено преди КПС от последната събирателна шахта и от дъждопреливника изтичат отпадъчни води от канализационната система на кв. Дивдядово по прилежащия терен.

Припомняме, че миналата седмица инспекцията на КПС беше извършена в присъствието на заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров и директорите на РИОСВ-Шумен и Басейнова дирекция „Черноморски район“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.