1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ-Шумен предприема мерки за опазване на липовите дървета

РИОСВ-Шумен предприема мерки за опазване на липовите дървета

При констатирани нарушения екологичното законодателство предвижда глоба до 3000 лева

РИОСВ-Шумен предприема мерки за опазване на липовите дървета в контролираните от нея области. Изпратени са писма до кметовете на 15-те общини с указания за извършване на необходимите дейности, регламентирани в Закона за опазване на околната среда и Закона за лечебните растения - съобщават от екоинспекцията.

Във връзка с правомощията си, кметовете трябва да осъществят контрол в населените места и сервитутите на пътните  артерии, стопанисвани от общината, за да предотвратят както увреждането на дърветата, така и събирането на липовия прашец за търговски цели. Те ще следят и за спазване законовите разпоредби за ползване на лечебните растения. Ползването на лечебни растения трябва да се извършва  съобразно  изискванията на Наредбата за събиране на билки и генетичен материал от лечебните растения. Недопустимо е наличието на чужди примеси, в т.ч. камъни, пръст и органични замърсители, както и контакт на свежи билки с почва.

При констатирани  нарушения екологичното законодателство предвижда глоба до 3000 лева, съответно имуществена санкция до 5000 лева. През миналата година за добив на цвят от липа без издадено позволително за събирането му и липса на организиран билкозаготвителен пункт, са издадени 4 наказателни постановления на обща стойност 450 лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.