1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ролята на биоенергията от горите и земеделието

Ролята на биоенергията от горите и земеделието

В селскостопанската политика на ЕС поддръжката за производството и употребата на биоенергия от селските региони е засилена

Какво е биоенергия?

Биоенергията като цяло е енергията, получена от биомасата: докато растат, растенията акумулират слънчева светлина плюс въглероден диоксид и по този начин енергията се съхранява в органичната материя, която те синтезират. Казано с други думи, растенията съхраняват слънчевата енергия за нас. Когато биомасата, която се използва за получаване на енергия, се заменя от продължителен растеж или нови насаждения, тя може да се разглежда като възобновяем източник на енергия. Биоенергията идва от горите, земеделските култури и органичните отпадъци. Можем да отопляваме къщите си с дърва, можем да караме колите си с биогорива; биогазът от инсталациите, които използват органичния компонент от отпадъците (биоотпадък) може да генерира електричество и топлина.

Защо възобновяемата енергия е толкова важна за нашето бъдеще?

Възобновяемата енергия играе важна роля в борбата с климатичните промени, тъй като ни помага да намалим емисиите от парниковите газове. Тя също така намалява зависимостта ни от вносните изкопаеми горива. Освен това, преминаването към зелена енергия създава работни места и стимулира икономическия растеж в ЕС. Това са причините, поради които ЕС се ангажира да увеличи дела на потреблението на енергия от възобновяеми източници до 20% до 2020-а. Това е почти половината от дела ѝ в момента.

В много случаи биомасата е най-добрият източник, използван за местните енергийни доставчици и системи за захранване. Ето защо, енергийната стратегия на ЕС е добра новина за селските райони в Евросъюза: тя стимулира разкриването на нови работни места, иновации, възможности за бизнеса и развитие на селските региони.

Защо не можем без биоенергията?

Биоенергията несъмнено е най-важният вид възобновяема енергия в ЕС: днес тя осигурява две трети от цялата възобновяема енергия в Евросъюза. Освен това, има много предимства. Някои от тях са: конкурентоспособност – основните източници на биомаса за биоотопление са относително евтини в сравнение с фосилните източници на енергия; винаги в наличност – за разлика от слънчевата и вятърната енергия, биоенергията има предимството, че може да бъде произвеждана непрекъснато, тъй като голямо количество от суровините за нея могат да бъдат съхранявани; удобство – биоенергията може да покрие сезонните промени в потреблението (напр., много домакинства съхраняват дърва за отопление през зимата); и винаги е готова за употреба – за днешния автомобилен парк биогоривата са единствената алтернатива на фосилните горива.

Ето защо биоенергията ще играе важна роля за постигането на европейските цели за 20% дял на възобновяемата енергия през 2020-а.

Разполагаме ли обаче с достатъчно биомаса?

Да, има много потенциални източници на биоенергия, които все още се подценяват. Например: горите в Европа растат всяка година, а само две трети от това нарастване се изсича. По-малко от една десета от животинския тор, произведен от селското стопанство в Европа, се използва за производство на биогаз. Част от тези органични остатъци от дърводобива, земеделието и обработката на земята, които просто се оставят да гният, биха могли да бъдат използвани за производство на биоенергия. Земите, които не се обработват, могат да бъдат използвани за производство, а на по-малко плодородните земеделски площи да се засаждат дървета. Фермерите могат или да продават на енергийния пазар повече традиционни култури, или да решат да отглеждат специално за енергийни цели насаждения, например някои житни култури.

Изследванията показват, че използването на биоенергия в ЕС може да бъде удвоено, дори да се утрои без това да повлияе негативно на околната среда и без да намали производството на храни, фуражи и суровини. С други думи, горският и селскостопанският сектор на Европа, заедно с увеличеното потребление на биологични отпадъци като източник на енергия, ще покрият по-голямата част от ангажимента за 20% възобновяема енергия. Това е огромно предизвикателство, но също е и голяма възможност за селските райони на Европа.

Как селскостопанската политика на ЕС помага за този преход?

Фермерите сами решават къде искат да продават своята продукция: на хранителния, на фуражния или на енергийния пазар. Понеже ангажиментът на ЕС да удвои употребата на възобновяема енергия до 2020-а ясно определя търсенето на биомаса, е твърде вероятно енергийният пазар да стане изключително важен.

В селскостопанската политика на ЕС поддръжката за производството и употребата на биоенергия от селските региони е засилена: възобновяемата енергия и климатичните промени са приоритети, за които ЕС значително увеличи финансирането. Поддръжката за възобновяема енергия може да е под различни форми, като се започне от инвестиции във физически капитали до тези в човешки ресурси (като например обучение). Ето някои примери за подходящи проекти, финансирани от ЕС чрез програмите за развитие на селските райони: изграждане на инсталации за биогаз; засаждане на дървета за кратък цикъл на изсичане; инсталиране на отоплителни системи, които работят със сламени, дървени палети или евтин дървен материал; създаване на трайни енергийни насаждения; изстискване на маслодайните култури на място във фермата и използване на чистото растително масло като гориво за селскостопанската техника. В допълнение, ЕС окуражава страните-членки да използват повече дървен материал от горите по устойчив начин и да направят дърводобива по-ефективен.

Биоенергията наистина ли е устойчива?

Тревожни сигнали алармират за изгарянето на тропическите гори, разрушаването на местообитанията на дивите животни и неустойчиви земеделски практики – нека спомене някои най-често изразявани тревоги. И освен за въздействието върху околната среда много хора питат: производството на биоенергия ще повиши ли цените на храните и оттам да се стигне до глад? Засаждането на повече захарна тръстика (за производство на етанол) ще доведе ли до това повече работници да работят при мизерни условия? Увеличеното търсене на земеделска земя ще принуди ли местното население да напусне своите домове?

Без никакво съмнение, увеличаването на световното търсене на широк спектър от стоки – не само енергия, но също храна, фуражи и суровини, ще окаже натиск върху девствената земя и някои социални групи. Ето защо, ЕС изисква производството на биогорива да бъде устойчиво. Крайната цел е да има сигурност, че дори биомасата да се използва за добив на енергия в ЕС с подкрепата на САЩ, това няма да унищожи околната среда, да изложи на опасност усилията за смекчаване на климатичните промени или да доведе до отрицателни социални ефекти.

Ако се използва мъдро, биоенергията ще ни помогне да направим по-зелено нашето снабдяване с енергия. Ето защо, ЕС силно подкрепя производството и използването на биоенергия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.