1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Румъния е готова да заложи на проучванията и добива на шистов газ

Румъния е готова да заложи на проучванията и добива на шистов газ

"Chevron" вече е придобил концесия върху 600 000 хектара в региона на град Барлад

„Шистовият газ е бъдещето!”. Думите са на Александру Патрути, директор на румънската Агенция за минерални ресурси , който в интервю за АФП разказва, че страната му е готова да заложи на проучванията и добива на шистов газ, „за да гарантира енергийната си независимост от Русия, въпреки рисковете за околната среда и здравето”.

Румънската агенция за минерални ресурси вече е започнала оценка на потенциалните резерви от шистов газ на своя територия. АФП припомня оценката, направена от Американската агенция за енергийна информация, според която общите резерви на България, Румъния и Унгария възлизат на 538 млрд кубически метра.

Няколко енергийни гиганта са насочили вниманието си към възможностите, които може да им открие това решение на румънските власти. Сред тях са американският „Chevron”, канадският „Sterling Resources” и унгарският MOL. "Chevron" вече е придобил концесия върху 600 000 хектара в региона на град Барлад, в източната част на Румъния. Компанията се надява да започне проучване през втората половина на 2012, ако получи разрешение от румънските власти.

Пред АФП директорът за Румъния на Chevron Upstream Europe Томас Холст заявява, че „шистовият газ представлява огромна възможност” за Румъния, като се обосновава с енергийната сигурност, инвестициите и създаването на работни места. "Chevron" е в момента в процес на избор на първото находище, в което ще иска да започне експлоатация. Компанията се е спряла на три възможности, но Холст предпочита да не ги съобщава, „за да не подлага населението на излишен натиск”.

АФП припомня опасенията на еколозите, свързани с метода на добив на шистов газ чрез хидравлично разбиване, което според тях може да доведе до замърсяване на почвите, подпочвените води, както и да увеличи риска от земетресения.

Румъния няма специфично законодателство за добива на шистов газ на своя територия, припомня АФП. Chevron вече е обявила намеренията си да се съобразява с европейското и местното законодателство, но според кмета на Барлад, град с 69 000 души население „рисковете са много по-големи от обещания псевдо-просперитет”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.