1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Румъния използва руски методи срещу Холандия в т.нар. "война на лалетата"

Румъния използва руски методи срещу Холандия в т.нар. "война на лалетата"

В Холандия са уверени, че проблемът не е в лалетата, а в позицията на страната относно влизането на Румъния в Шенгенската зона

През миналата седмица между Холандия и Румъния възникна сериозен конфликт, който вече е наричан "войната на лалетата". Румънските гранични власти започнаха да връщат или да конфискуват холандски пратки с лалета, луковици и семена. По думите на румънските власти в тези семена и луковици може да има „опасна бактерия”, но така и не се обяснява каква е тази бактерия и как са разбрали, че я има в холандските лалета.

В Холандия са уверени, че проблемът не е в лалетата, а в позицията на страната относно влизането на Румъния в Шенгенската зона. Трябва да се отбележи, че Румъния и България заемат особено място в ЕС. Имайки предвид високото ниво на престъпността и корупцията, бяха въведени определени задължения и ограничения, пише руският вестник „Коммерсант”, цитиран от агенция "Фокус".

Спирането на камионите с лалетата е метод на натиск, който отдавна е известен в Русия, но в Европа се прилага за първи път. В Холандия го сметнаха за оскърбителен. „Румънците избраха една от ключовите стоки за експорт, която има символично значение, за да извършат банален шантаж”, заяви евродепутатът Естер де Ланге.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.