1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Румънците обсъждат съдбата на уличните кучета

Румънците обсъждат съдбата на уличните кучета

Около 40 000 бездомни кучета живеят в Букурещ

Те обикалят улиците, преминават през парковете и от време на време се блъскат в някой автобус. Уличните кучета са част от ежедневния начин на живот в Румъния, а плановете за тяхното премахване предизвикаха разгорещени дебати, пише БГНЕС.

Големи или малки, черни, кафяви или на петна, около 40 000 бездомни кучета живеят в Букурещ, заедно с население от два милиона души, според данни на властите и групи, защитаващи правата на животните. Техният брой започна да се разраства през 80-те години на миналия век, когато комунистическият диктатор Николае Чаушеску премахна част от най-старите квартали на Букурещ и ги замени с жилищни блокове. Това принуди много собственици да се разделят с домашните си любимци. Въпреки че нежеланите кучета все още се изоставят, тъй като стерилизацията им не е систематична, много от тях биват хранени и дори ваксинирани от правозащитни групи и любители на животни. Но разрастващият се брой на кучетата по улиците, принуди местните власти да предприемат действия между 2001 и 2007 г. Тогава около 145 000 улични кучета бяха приспани. Разгневени правозащитни групи нарекоха това "кучешки геноцид" и беше наложена забрана на евтаназията срещу здравите кучета.

В момента в парламента се обсъжда законопроект за овладяване на броя на уличните кучета в Румъния. Той би позволил на местните власти да решат дали да приспиват възрастни кучета, които не са били потърсени или осиновени в рамките на 30 дни, или да ги запазят в приютите. През 2010 г. 13 000 души са били нахапани от кучета. Дебатът за съдбата на уличните кучета беше подновен през януари, когато жена беше ухапана до смърт от няколко кучета, докато се опитваше да влезе в склад, охраняван от тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.