1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Русия разлива най-малко 1% от всичкия нефт, който добива

Русия разлива най-малко 1% от всичкия нефт, който добива

По данни на правителството половин милион тона нефт всяка година попадат в реки, които се вливат в Северния ледовит океан

Русия разлива най-малко 1% от всичкия нефт, който добива, пише Асошиейтед Прес (АП) в статия за екологичните щети, причинявани от руската петролна индустрия. Данните са от държавни агенции и природазищтни организации, според които Русия разлива не по-малко от 5 милиона тона петрол всяка година. Това количество се равнява на по един разлив от авариралата платформа "Дийпуотър Хърайзън" в Мексиканския залив на всеки два месеца. Остарялата и зле поддържана инфраструктура, както и суровият климат допринасят допълнително за катастрофалните щети върху природата, нанасяни от най-големия световен производител на петрол с 13% дял от общия световен добив.

Петролът, който упорито се процежда през ръждасали тръби и стари кладенци, замърсява почвите, убива всички растения, растящи върху тях, и унищожава местообитанията на бозайници и птици. По данни на руското правителство половин милион тона нефт всяка година попадат в реки, които се вливат в Северния ледовит океан и нанасят щети на крехкото екологично равновесие в района.

Всичко това е част от трагичното екологично наследство, което от десетилетия тегне над Русия и останалите държави от нейната бивша Съветска империя – от ужасите на Чернобил до смъртоносните химически отпадъци в град Дзержинск и замърсяването на езерото Байкал, съдържащо една пета от сладките води в света, с вещества от хартиената промишленост.

Петролните разливи в Русия са по-малко драматични от бедствията в Мексиканския залив или Северно море. Те са по-скоро резултат от течове, отколкото от внезапна експлозия. Затова пък са много повече на брой, отколкото в която и да е друга държава производителка на петрол, включително Нигерия. Общото количество, което се разлива в Русия, също е много по-голямо от разливаното където и да е другаде по света, смятат учени от руската академия на науките, цитирани от АП. Данните им се подкрепят от независими научни институти в Русия, както и от природозащитни организации като "Грийнпийс" и WWF.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.