1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Русия разлива най-малко 1% от всичкия нефт, който добива

Русия разлива най-малко 1% от всичкия нефт, който добива

По данни на правителството половин милион тона нефт всяка година попадат в реки, които се вливат в Северния ледовит океан

Русия разлива най-малко 1% от всичкия нефт, който добива, пише Асошиейтед Прес (АП) в статия за екологичните щети, причинявани от руската петролна индустрия. Данните са от държавни агенции и природазищтни организации, според които Русия разлива не по-малко от 5 милиона тона петрол всяка година. Това количество се равнява на по един разлив от авариралата платформа "Дийпуотър Хърайзън" в Мексиканския залив на всеки два месеца. Остарялата и зле поддържана инфраструктура, както и суровият климат допринасят допълнително за катастрофалните щети върху природата, нанасяни от най-големия световен производител на петрол с 13% дял от общия световен добив.

Петролът, който упорито се процежда през ръждасали тръби и стари кладенци, замърсява почвите, убива всички растения, растящи върху тях, и унищожава местообитанията на бозайници и птици. По данни на руското правителство половин милион тона нефт всяка година попадат в реки, които се вливат в Северния ледовит океан и нанасят щети на крехкото екологично равновесие в района.

Всичко това е част от трагичното екологично наследство, което от десетилетия тегне над Русия и останалите държави от нейната бивша Съветска империя – от ужасите на Чернобил до смъртоносните химически отпадъци в град Дзержинск и замърсяването на езерото Байкал, съдържащо една пета от сладките води в света, с вещества от хартиената промишленост.

Петролните разливи в Русия са по-малко драматични от бедствията в Мексиканския залив или Северно море. Те са по-скоро резултат от течове, отколкото от внезапна експлозия. Затова пък са много повече на брой, отколкото в която и да е друга държава производителка на петрол, включително Нигерия. Общото количество, което се разлива в Русия, също е много по-голямо от разливаното където и да е другаде по света, смятат учени от руската академия на науките, цитирани от АП. Данните им се подкрепят от независими научни институти в Русия, както и от природозащитни организации като "Грийнпийс" и WWF.

Изчисленията, че страната разлива 1% от общия си добив или 5 милиона тона годишно, са направени на базата на научни изследвания, финансирани от държавата, както и на доклад, поръчан от руското екологично министерство през 2010 г., според който почти 500 000 тона петрол всяка година попадат в реките и оттам във водите на Арктика.

Тази цифра всъщност се смята за консервативна – в доклад на министерството на икономическото развитие в страната от миналата година се говори за разливи от порядъка на 20 млн. тона годишно. Министерството не дава обяснение за тази огромна цифра. Пробелмът с изчисляването на количестовто е донякъде и във факта, че за повечето малки разливи в Русия изобщо не се съобщава. Според руското законодателство петролни разливи под 8 тона се класифицират като "инциденти" и за тях не се полагат никакви санкции.

По-голямата част от разливите в Русия се случват в отдалечени и слабонаселени райони в северните части на страната и са причинени или от спукване на тръби, или са течове от вече изоставени кладенци.

Климатичните условия в тези райони са сурови, през зимата температурите редовно падат под -40 градуса по Целзий, което прави тръбите чупливи, ако не се подменят достатъчно често.

За сравнение Нигерия, която произвежда пет пъти по-малко петрол от Русия, през 2009 г. е разляла 110 000 тона, като повечето от разливите се дължат на нападения на бунтовници.

През 2010 САЩ са съобщили за 341 спуквания на тръби, а Русия за 18 000. В Канада, където условията за добив са сходни с тези в Русия, миналата година са докладвани 11 случая на изтичане на петрол от тръби, а общото разлято количество е 7700 тона.

В Норвегия, която е съседка на Русия, разливите през последните няколко години са по около 3000 тона петрол годишно, по данни на Агенцията за климата и замърсяването на околната среда в страната.

С насочването на руските петролни компании към Арктика и нейните богати, но труднодостъпни природни богатства, много учени изразяват тревога, че остарелите технологии и немарливостта по отношение на мерките за безопасност създават условия за истинско екологично бедствие, пише още АП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.