1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Русия трябва да плати обезщетение на еко-активисти

Русия трябва да плати обезщетение на еко-активисти

Сумата ще бъде определена на следващо заседание на съда

Международен съд осъди Русия да плати обезщетение на природозащитната организация Грийнпийс заради превземането и задържането на кораба й "Арктик Сънрайз" през 2013 година.

Според магистратите Руската федерация е нарушила международното морско право, когато преди две години нейни военни са щурмували кораба и са арестували екипажа му.

Тогава корабът на еко-активистите, плаващ под холандски флаг, се е намирал в международни води в Северния ледовит океан, протестирайки срещу руска петролна платформа. Руските части кацат с хеликоптер на палубата и превземат кораба. 30-те души на борда, сред които и журналисти от различни медии, са арестувани и осъдени за пиратство. По-късно обвиненията са смекчени до "хулиганство" и екипажът е помилван, а корабът се завръща в Холандия след 11 месеца принудителен престой в Мурманск.

Сумата ще бъде определена на следващо заседание на съда. При завеждане на делото Холандия поиска от името на Грийнпийс 7 милиона евро за щети по плавателния съд и за нанесени нематериални вреди на екипажа. Русия обаче още от самото начало отказва да приеме делото, съответно и присъдата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.