1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Руската брегова охрана е нахлула на борда на кораб на "Грийнпийс"

Руската брегова охрана е нахлула на борда на кораб на "Грийнпийс"

Снимка:

Природозащитниците са протестирали срещу добива на петрол в руските води на Арктика

Руската брегова охрана е нахлула на борда на кораб на "Грийнпийс" по време на протест срещу добива на петрол в руските води на Арктика, предаде Асошиейтед прес. От "Грийнпийс" смятат, че при морския нефтодобив Русия прилага ниски стандарти за безопасност и създава рискове за околната среда. 

Около 15 въоръжени мъже слезли на борда на "Арктик сънрайз" и събрали 29 души в едно помещение. Капитанът бил задържан отделно на мостика, съобщи природозащитната организация. Те използваха насилие срещу нас, удряха, ритаха, блъскаха, казала една активистка на борда на кораба по телефона. 

Сергей Ципленков от руския клон на "Грийнпийс" заяви, че руската брегова охрана на практика е конфискувала кораба и посочи, че това е станало без правни основания. Бреговата охрана в Мурманск заяви, че нейни служители са отишли на кораба с хеликоптери и че той ще бъде закаран в пристанището на Мурманск след обиск, предаде БТА.

Руското външно министерство връчи протестна нота на холандския посланик в Москва заради протест на "Грийнпийс". Активисти на природозащитната организация пристигнаха с регистриран в Холандия ледоразбивач и опитаха да слязат на руска петролна платформа в Печорско море, за да протестират срещу добива на нефт. 

Охраната на платформата е стреляла във въздуха, за да ги разколебае, а след това и руската гранична полиция е открила предупредителна стрелба срещу холандския ледоразбивач. В протестната нота на руското външно министерство се посочва, че екоактивистите са действали "по провокативен и застрашаващ живота начин, който е можел да доведе до екологична катастрофа".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.