1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Руски колайдер постигна рекордна енергия

Руски колайдер постигна рекордна енергия

Той се различава от този на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, тъй като действа в различен диапазон

Учените от Института по ядрена физика от Сибирското отделение на Руската академия на науките са постигнали рекордна енергия при сблъсъка на протони с антипротони в колайдера BЭПП-2000, съобщи ИТАР-ТАСС.

Измерените стойности са две по милиард електронволта (2 Х 1000 мегаелектронволта). Те бяха получени при скорости само с една десета по-ниски от тази на светлината, уточни ръководителят на научния екип Алексей Василев.

Той поясни, че достигнатото ниво на енергията е от съществено значение за по-точното изучаване на вътрешната структурата на протоните и антипротоните.

В по-далечна перспектива постигнатите резултати ще помогнат на учените да разгадаят строежа на Вселената, тъй като протоните и антипротоните са най-разпространените елементи в нея.

Учените от Института по ядрена физика пуснаха в експлоатация колайдера ВЭПП-2000 преди 7 години, припомня агенцията. Той се различава от този на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, тъй като действа в различен диапазон.

За изследователите на елементарните частици са нужни различни ускорители. Алексей Василев даде следния пример: "Колайдерите са като автомобилите – невъзможно е да разработиш само един модел, който да отговаря на всички изисквания – от превоза на пътници до този но товари".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.