1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Руски риболовен кораб потъва в Антарктика

Руски риболовен кораб потъва в Антарктика

Екипажът разполага със специални дрехи и екипировка, за да се справи с климатичните условия

Руски риболовен кораб с 32-ма души екипаж подаде днес бедствен сигнал и съобщи, че потъва в Антарктика, предадоха световните агенции, като се позоваха на Спасителния координационен център в Нова Зеландия. 55-метровият кораб "Спарта" оставил няколко души от екипажа и товара си на ледения шелф на 3700 км югоизточно от Нова Зеландия, а останалите моряци изпомпват вода от морския съд. Според Ройтерс корабът не е в непосредствена опасност от потъване.

Координаторът на спасителните операции Трейси Брикълс каза, че няма налични хеликоптери в района и че се полагат усилия да се установи контакт с намиращ се в близост кораб, който може да помогне. По думите й най-близкият кораб, който може да разцепи леда, е на разстояние от няколко дни.

ИТАР-ТАСС съобщава, че два риболовни кораба са се отправили на помощ на "Спарта" и се очаква да достигнат района до 4-5 денонощия.

Пробойната е с ширина 30 сантиметра и е на 1,5 метра под ватерлинията. Екипажът е успял да изпомпа повечето вода и е прикрепил мушама от външната страна на дупката, за да забави нахлуващата вода. Моряците са поискали още помпи да им бъдат изпратени и ще се опитат да поправят корпуса. Според експерти ако те освободят кораба от товара му и изпомпят достатъчно вода, е възможно съдът да олекне и побойната да мине над ватерлинията.

Спасителен екип от изследователския център на САЩ в Антарктика изпрати самолет С-130 Херкулес, който прелетя над района, където водата е тиха и е близо 3 градуса по Целзий, за да прецени състоянието на леда. Самолетът обаче не може да вземе екипажа.

Екипажът от 15 руснаци, 16 индонезийци и украинец разполага със специални дрехи и екипировка, за да се справи с климатичните условия в Антарктика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.