1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РЗИ - Монтана забрани пиенето на вода от 11 чешми в община Берковица

РЗИ - Монтана забрани пиенето на вода от 11 чешми в община Берковица

В хода на мониторинг в две последователни години експерти са извършили наблюдения

РЗИ - Монтана забрани пиенето на вода от 11 чешми в община Берковица. Чешмите са ползвани от есента на 2005 г., съобщи директорът на хигиенната инспекция д-р Даниела Караилиева, цитирана от радио Видин.

Тя обясни още, че експертите са правели наблюденията в хода на мониторинг в две последователни години. Показателите говорят за трайно несъответствие на качеството на водата от чешмите по микробиологични показатели.

"Заповедта е за ползване на водата за питейно-битови цели, но може да се изразходва за водопой на животни, например", каза още д-р Караилиева.

Две изворни чешми в Берковица, три - в старопланинския проход Петрохан, и по една в селата Боровци, Лесковец, Бистрилица, Гаганица, Слатина и Балювица, са вече обозначени като негодни за питейни водоизточници. На тях са монтирани информационни табели.

Често ползвани досега са били чешмите в прохода Петрохан, които се намират край шосето София-Берковица-Монтана. Изследванията на експертите от РЗИ в Монтана обаче са открили трайни отклонения в качествата на водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.