1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С 30 процента се е увеличило изсичането на бразилската джунгла за последната година

С 30 процента се е увеличило изсичането на бразилската джунгла за последната година

Това е най-голямото обезлесяване за 12 месеца от 2008 година насам

С 30 процента се е увеличило изсичането на бразилската джунгла за последната година. От август 2015-та до края на юли 2016-та са били унищожени 8 хиляди квадратни километра тропически гори в региона на Амазонка, сочи доклад на Бразилския институт за изследване на околната среда.

Това е най-голямото обезлесяване за 12 месеца от 2008 година насам. Загубата на дивата растителност е причинила изхвърлянето на 130 милиона тона въглероден диоксид в атмосферата - двойно повече, отколкото са емисиите на Португалия, изчисляват от Националната служба за наблюдение на парниковите газове.

Изсичането на джунглата е най-вече заради растящите нужди на селското стопанство, като освободените площи се използват както за пасища, така и за отглеждане на соя. Фактор е и бракониерството, което носи огромни печалби заради цената дървесина. През предишния едногодишен период са били обезлесени 6200 квадратни километра.

Природозащитници в южноамериканската страна критикуват вицепрезидента на Бразилия, Мишел Темер, заел поста след свалянето на Дилма Русеф от власт, че е назначил най-големия производител на соя за министър на земеделието. Оттогава се засилва натискът върху правителството да смекчи строгите закони против изсичането на тропическите гори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.