1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С 30,6 млн. лв. ще изграждат регионална система за управление на отпадъците във Велико Търново

С 30,6 млн. лв. ще изграждат регионална система за управление на отпадъците във Велико Търново

Общият капацитет на депото ще бъде 673 359 тона годишно

С 30,6 млн. лв. ще изграждат регионална система за управление на отпадъците във Велико Търново. Договорът е подписан на 15 януари от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица и управителния съвет на сдружение „За чисти селища" Добромир Добрев.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г." Той беше одобрен в последния момент в края на миналата година. Според министър Михайлова, изпълнението му е амбициозна задача и е много важно да бъде изпълнен качествено и в срок.

Новата система за управление на отпадъците включва изграждане на първа клетка за депониране с капацитет за 173 776 хил. тона отпадъци годишно. Ще бъде изградена и инсталация за механично третиране на отпадъците с капацитет 50 хил. тона годишно, както и за компостиране с капацитет от 28 хил. тона годишно. 

Общият капацитет на депото ще бъде 673 359 тона годишно и ще обслужва около 175 хиляди души от 279 населени места. Партньори по проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Велико Търново са общините В. Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица, както и сдружение „За чисти селища".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.