1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С близо 2 метра пепелина е запълнено коритото на река Соколица

С близо 2 метра пепелина е запълнено коритото на река Соколица

От басейнова дирекция Пловдив бавят разрешението за почистване на реката повече от 2 месеца

Представители на Областна администрация в Стара Загора и на община Гълъбово ще се срещнат с ръководството на Басейновата дирекция в Пловдив. Поводът е забавянето с над два месеца на разрешението за почистване на коритото на река Соколица, която тази пролет наводни половината от къщите в гълъбовското село Обручище.

Коритото на река Соколица е запълнено с близо 2 метра пепелина - отпадъчен продукт от промишлената дейност в енергийния комплекс "Марица-Изток". Ръководството на община Гълъбово е провело търг и са избрали фирми, които трябва да почистят реката. Средствата са осигурени от ТЕЦ "Контур Глобул Марица-Изток-3". От басейнова дирекция Пловдив обаче бавят разрешението повече от 2 месеца, а юли и август са най-подходящи заради ниското ниво на реката.

Заместник-кметът на община Гълъбово Пламен Баяков заяви за БНР, че от басейнова дирекция настояват да минат по общия ред за ползване на воден обект, което означава да се направи работен проект, доклад за въздействие върху околната среда и обществено обсъждане. Това ще отнеме повече от година време и наесен задръстеното корито на Соколица пак ще прелее и ще наводни къщите на село Обручище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.