С екологично чисти сирене, конфитюр и кисело мляко почерпиха участниците в първата учебна биоферма

Над 1100 деца са минали вече през „слънчевата градина“, повечето искат да се върнат там

Продуктите от първата у нас учебна биоферма за деца показаха пред журналисти на 9-ти ноември ръководителите на проекта, наречен с красивото име „Слънчева градина“ и самите участници – ученици от 3-ти до и 5-ти клас от столични училища. Всеки от присъстващите имаше възможност да се убеди лично колко вкусни са произведените от самите деца сирене, конфитюрот ябълки, домашна едросмялана лютеница, кисело мляко (такова, каквото по-възрастните помнят от детството си) и иновацията -100% здравословен чипс от… ябълки. А и освен невероятното удоволствие за вкусовите рецептори, не на последно място е и фактът, че  всичко това е създадено по традиционни технологии, от екологично чисти суровини, без каквито и да било добавки и консерванти. Така например, оригиналният чипс е приготвен без пържене, от нарязани на тънки резени и изсушени ябълки. Млякото и сиренето също са произведени точно по начина, по който нашите баби са го правили на село. „Ето, това е сирене – защо няма такова и по магазините!“ – коментираха „дегустаторите“. Други пък питаха с каква закваска е киселото мляко или пък от какви продукти са сварени лютеницата и сладкото.

Похвалната инициатива за биологичното стопанство е на Фондация за биоземеделие „Биоселена“, в партньорство с Аграрния университет в Пловдив, Столичния център за работа с деца и норвежкото Кралско дружество за развитие Norges vel. Целта е децата не само да научат много полезни неща за пътя на храната – от лехите или обора, през всичките етапи от обработката, та до консервирането или опаковането й. В биофермата те придобиват и куп полезни практични навици, а не е за подценяване и началната потребителска култура, която придобиват – тук научават, че не само вкусът и външният вид на храната е важен; значение има и как и от какво е създадена. От откриването  на фермата на 4-ти юни т.г. в опитната база на Аграрния университет, известна като Агроекологичен център досега оттам са минали над 1100 деца. В нея те правят със собствените си ръце лехички, оформят ги, торят, сеят семе или разсад... и така – докато накрая откъснат тиквичка, чушка или домат и от тях приготвят пюре, или ги консервират за зимата, или пък сами си направят лютеница и я намажат на филийка хляб. А той, разбира се, пак си е техен – и пак по традиционните методи. Зърното, което сами са засели, го жънат на ръка, после го смилат в каменна мелница, накрая замесват тестото, оставят го да втаса и накрая изпичат насъщния. Не, разбира се, в модерна фурна, а в истинска пещ на дърва. А преди лютеницата филийката може да намажат и с масло – излишно е да уточняваме, че и то е произведено в същата ферма. Сами го избиват от сметаната, която са получили от прясното мляко, пастьоризирано пак от самите тях. Една част от него са сквасили, друга са подсирили... И във всички тези дейности им помага зооинженерът Тенчо Христов. От него тенаучавати за домашните животни, даващи мляко с ценни хранителни вещества, за собственото си здраве, за тънкостите при преработката на суровината.

В днешно време повечето хлапета от големите градове не могат да различат овца от коза например. А когато ги попитат „Кои бозайници познавате?“ – мнозина от тях се сещат за делфин, най-много и за кит. Немалко от тях си мислят, че млякото и сиренето идват от завода, без да подозират, че всъщност суровината за тях – суровото мляко, тръгва от фермата, където го „произвеждат“ кравите или овцете. И още много констатации от този порядък правят специалистите. И как няма да е така – все по-малко от тях, затворени в бетонните градски комплекси, имат връзка със село и с природата, все повече научават за света, в който живеят, от телевизията и интернет…

Затова и не само хората, стоящи зад инициативата, са доволни от резултата. Доволни са и родителите, а и самите деца. Много от малчуганите живо се интересуват какво се случва с техните разсади там, с животните… И искат непременно да се върнат във фермата отново…

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.