С екологично чисти сирене, конфитюр и кисело мляко почерпиха участниците в първата учебна биоферма

Над 1100 деца са минали вече през „слънчевата градина“, повечето искат да се върнат там

Продуктите от първата у нас учебна биоферма за деца показаха пред журналисти на 9-ти ноември ръководителите на проекта, наречен с красивото име „Слънчева градина“ и самите участници – ученици от 3-ти до и 5-ти клас от столични училища. Всеки от присъстващите имаше възможност да се убеди лично колко вкусни са произведените от самите деца сирене, конфитюр от ябълки, домашна едросмляна лютеница, кисело мляко (такова, каквото по-възрастните помнят от детството си) и иновацията - 100% здравословен чипс от… ябълки. А и освен невероятното удоволствие за вкусовите рецептори, не на последно място е и фактът, че  всичко това е създадено по традиционни технологии, от екологично чисти суровини, без каквито и да било добавки и консерванти. Така например, оригиналният чипс е приготвен без пържене, от нарязани на тънки резени изсушени ябълки. Млякото и сиренето също са произведени точно по начина, по който нашите баби са го правили на село. „Ето, това е сирене – защо няма такова и по магазините!“ – коментираха „дегустаторите“. Други пък питаха с каква закваска е киселото мляко или пък от какви продукти са сварени лютеницата и сладкото.

От откриването  на фермата на 4-ти юни т.г. в опитната база на Аграрния университет, известна като Агроекологичен център, досега оттам са минали над 1100 деца. В нея те правят със собствените си ръце лехички, оформят ги, торят, сеят семе или разсад... и така – докато накрая откъснат тиквичка, чушка или домат и от тях приготвят пюре, или ги консервират за зимата, или пък сами си направят лютеница и я намажат на филийка хляб.


Затова и не само хората, стоящи зад инициативата, са доволни от резултата. Доволни са и родителите, а и самите деца. Много от малчуганите живо се интересуват какво се случва с техните разсади там, с животните… И искат непременно да се върнат във фермата отново…

Пълният текст може да прочетете в рубрика Актуално на портала

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.