1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С над 33 млн. лв. оптимизират водния сектор на Хисаря

С над 33 млн. лв. оптимизират водния сектор на Хисаря

Снимка:

Средства са по програма ОП "Околна среда"

Проект за изграждане на канализацията на Хисаря и трите му квартала - "Момина баня", "Веригово" и "Миромир", на стойност 33.326 млн. лева започва общината през април, съобщи кметът Пенка Ганева, цитирана от БТА. Нужните средства са по програма ОП "Околна среда", като европейското финансиране е в размер на 25 709 000 лева, 6.5 милиона лева са от държавния бюджет и 1 188 000 лева са осигурени от общината.

Проектът включва подобрение на водния сектор на Хисаря, изграждане на битова и дъждовна канализация и реконструкция и подмяна на водопроводната мрежа. Пенка Ганева припомни, че това е вторият етап от мащабен проект на Хисаря след изграждането на пречиствателната станция.

Според нея проектът ще се изпълнява трудно, тъй като ще се работи едновременно и в трите квартала. Към момента изцяло с канализация е само централната градска част и около 20% от сградите в кварталите "Веригово" и "Момина баня". Квартал "Миромир" изобщо няма система за обхващане на отходните води.

Според заместник-кмета и ръководител на проекта Асен Сурчев към момента само 30 на сто от отпадните води на града минават през пречиствателната станция, а останалите се заустват директно в "Теке дере" и се вливат в яз. "Синя река".

Водоснабдителната мрежа на Хисаря път е напълно амортизирана с висок процент загуби, което води до занижено качество на водата. Изпълнението на проекта трябва да приключи през декември 2014 година, когато Хисаря ще отбележи 50 години от обявяването му за град.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.