1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С общи усилия в устойчиво публично-частно партньорство проблемът с бездомните кучета може да бъде решен

С общи усилия в устойчиво публично-частно партньорство проблемът с бездомните кучета може да бъде решен

България трябва да предприеме бързи мерки, за да може да спази изискванията на Закона за защита на животните

С общите усилия на институции и неправителствени организации, както и с подкрепата на гражданите, в изграждане на устойчиво публично-частно партньорство, може да се реши проблемът с бездомните кучета у нас. Това е един от най-важните изводи, около който се обединиха страните след двудневния семинар - обучение по проблема с бездомните кучета, проведен в резиденция „Бояна”, организирана от министерство на земеделието и храните. Именно споделянето и прилагане на устойчиви практики за решаване на проблема с популацията на безстопанствени кучета в България, бе темата на семинара, организиран със съдействието и на Столична община, Фондация за защита на общинските кучета (FPCC)-Англия, и на Фондация „Помощ за животните – България“(Animal Rescue Sofia).

На семинара-обучение бяха поканени представители на общинските служби „Екология” в страната, които отговарят за проблемите, свързани с безстопанствените кучета, управителите и част от персонала на приютите за бездомни кучета в цялата страна, както и представители на 29-те регионални ветеринарно-медицински служби, за да бъдат потърсени общи решения и споделен добър опит.

На практика това е първото по размера и мащаба си обучение по тези проблеми в България, подчерта д-р Хенрих Майер Жерболе, главен координатор на форума и съветник на министъра на земеделието и храните по ветеринарните въпроси. България трябва да предприеме бързи мерки, за да може да спази изискванията на Закона за защита на животните, предвид на състоянието и размера на популацията от безстопанствени кучета в българските градове и спешната нужда от овладяването й, допълни г-н Жерболе.

Основни лектори на двудневния семинар бяха експертите Робърт Коутс Смит от Великобритания и Натали Клинге от Холандия. Освен добра подготовка и квалификация по проблематиката на семинара, лекторите имат добри познания и по спецификата на проблемите в България, което е необходимо за търсенето на подходящо и конкретно решение за страната ни.

По време на семинара бяха споделени практики от създаването на така наречените „отворени приюти” за кучета, създадени подобно на резерватите за диви животни на оградени територии, като за животните в тях е осигурен начин на живот близък до естествената природна среда, но същевременно в тези приюти те са обгрижвани от специалисти по ветеринарна медицина и доброволци, които се грижат за тяхната социализация. Българските общински и ветеринарни експерти бяха запознати с добрите практики на други европейски страни и методите за бързото, ефективно и трайно овладяване на популацията от безстопанствени животни, както и със стратегията, прилагана в тях.

Постигнатите цели на семинара са в обменения опит относно начина на извършване на преброяване и кастриране на безстопанствените животни, начина на определяне на мащаба на приютите в съответствие с броя на безстопанствени животни и броя на жителите на населеното място, както и на управлението и функционирането на приютите. На семинара присъстваха и представители на български неправителствени организации за защита на животните, както и на двата ветеринарни факултета в страната – този в София и в Стара Загора.

Поканени бяха и представители на медиите и на Националното сдружение на общините в Република България, Асоциацията на ветеринарните лекари за дребни животни, Асоциацията на еколозите от общините в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.