1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С около 20 процента по-ниски цени на "зеления" ток предлага ДКЕВР

С около 20 процента по-ниски цени на "зеления" ток предлага ДКЕВР

Представителите на производителите на вятърна и слънчева енергия остро възразиха

С около 20 процента по-ниски цени на електроенергията, изкупувана от ветроенергийни централи и с между 50 до около 60 процента по-ниски цени на енергията от фотоволтачни централи предвижда докладът на работната група на ДКЕВР, който днес бе разгледан на обществено обсъждане в Комисията, съобщи БТА.

При микро ВЕЦ и малките ВЕЦ се предвижда намаление на преференциалните цени в рамките на около 2-4 процента, а минимално повишение (с под половин процент) има на преференциалните цени за енергията, произведена от инсталации на биомаса.

Представителите на производителите на вятърна и слънчева енергия остро възразиха срещу предложенията на ДКЕВР и дори обвиниха регулатора в нарушаване на административно-процедурните правила при изготвяне на доклада за цените.

Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация заяви, че комисията е насрочила обществено обсъждане без да предвиди време, в което дружествата в сектора да могат да подадат възражения срещу доклада и без да са предоставили становищата си. Това е и основание за последваща отмяна на акта на ДКЕВР, заяви Русинова.

Малинка Николова от Българска соларна асоциация посочи, че инвестиционните разходи на соларните инсталации са доста занижени в сравнение с миналата година, а в същото време има нови такси и ДДС при ВЕИ производителите. Определяте цени абсолютно във въздуха без нищо да стои зад тях, правите политика, която зачерква ВЕИ сектора, посочи Николова.

Друг представител на асоциацията заяви, че ДКЕВР не посочва друга цена, освен преференциалната, на която производителите на енергия от ВЕИ могат да се присъединят към мрежата.

От асоциацията заявиха, че така предложените от ДКЕВР цени са явно някаква грешка и че ако се приемат, България ще стане първата страна, в която енергията от фотоволтаици ще бъде по-ниска от тази от въглищните централи.

Кенет Лефковиц от Българската ветроенергийна асоциация заяви, че възвръщаемост на капитала за зелени централи, определена в доклада от ДКЕВР на 7 процента, веднъж вече е отхвърлена от ВАС като необосновано ниска. При определянето на годишните часове работа на централите пък не е взето предвид предложението, че трябва да се изплаща само половината от работните години часове, каза още Лефковиц.

Представителите на всички асоциации заявиха още, че експлоатационните им разходи са силно подценени. Русинова пък посочи, че ДКЕВР не взима предвид в доклада си за нови цени и заявленията за нови присъединявания, което е в разрез със Закона за енергията от възобновяеми източници.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че процедурата при изготвянето на доклада и насрочването на обществено обсъждане е изпълнена съгласно установените правила. Боев съобщи още, че ДКЕВР е започнала да изпраща писма до всички ВЕИ централи с искане да предоставят финансовите си отчети, за да може регулаторът да се запознае със състоянието на централите. В сряда Боев покани представителите на сектора на среща, за да обсъдят новите цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.