1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С отчисления от всички централи да се плащат енергийните помощи предлагат от БФА

С отчисления от всички централи да се плащат енергийните помощи предлагат от БФА

От асоциацията одобряват и лансираната от БСП идея за двукомпонентна цена, която ще стимулира енергийната ефективност

Да се правят отчисления за енергийни помощи на социално слаби семейства от страна на всички производствени централи в енергетиката, предложиха членове на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), цитирани от БТА.

През последните седмици имаше много дискусии и ние подкрепяме предложената от КНСБ идея да се правят отчисления от всички енергийни производства в специален фонд, от който да се плащат енергийни помощи на социално слабите домакинства, каза Никола Газдов, председател на УС на асоциацията.

Според него до 30 - 40 процента от сметките на домакинствата за електроенергия би могла да достигне тази помощ. "Като производители ние също сме готови да плащаме отчисления от своето производство, но не сме съгласни да има дискриминационна такса само за производителите на "зелена" енергия, каквато е цената за достъп до мрежата за енергията от ВЕИ", посочи Газдов.

От асоциацията настояват за нов състав на ДКЕВР, защото този е компрометиран, както и за пълен енергиен одит на всички цени в енергийната система.

Ако някои централи, като АЕЦ "Козлодуй" например, продават енергия на регулирания пазар на загуба, нека това да се докаже чрез одита и ако е необходимо, цената на енергията от АЕЦ да се увеличи; да се намери точният баланс на всички цени в системата, а гражданите да се подпомагат от социални помощи, каза Владимир Аличков, член на асоциацията. Той изчисли, че при 6 процента отчисления под формата на солидарен данък за всички енергийни производства това би означавало на година приходи от 200 - 250 млн. лв. С тази сума биха могли да се подпомогнат около 1 млн. семейства, добави Аличков.

От БФА одобряват и лансираната от БСП идея за двукомпонентна цена, защото това според членовете на асоциацията ще стимулира енергийната ефективност. Ако се направи точен икономически модел, ще може да се намали и таксата пренос на енергията за износ, за да може износът да се стимулира, посочиха още от асоциацията.

На среща с директорите на БЕХ, НЕК и ЕСО представителите на производителите на "зелена" енергия са се споразумели да общуват по-често и при проблем за енергийната система производителите на "зелена" енергия сами да ограничават производството си, каза Газдов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.