1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С повече от половин метър се повиши нивото на река Дунав в началото на българския участък

С повече от половин метър се повиши нивото на река Дунав в началото на българския участък

При необходимост осемте отводнителни станции във Видинска област ще бъдат въведени в експлоатация

С повече от половин метър се повиши нивото на река Дунав в началото на българския участък. При необходимост осемте отводнителни станции във Видинска област ще бъдат въведени в експлоатация.

През последното денонощие при рейката в Ново село е отбелязано покачване с 64 см и водният стълб тази сутрин достигна 505 см. В акваторията на Видин са регистрирани 546 см, след повишение от 56 см. До достигане на критичните за Видинската низина стойности на дунавското ниво, при които се получават заблатявания от високи подпочвени води, остават около 2 метра.

На осемте отводнителни помпени станции на територията на областта са извършени технически профилактични прегледи и съоръженията са в готовност при необходимост да бъдат въведени по график в експлоатация, предаде БНР.

Според специалисти рязкото повишаване на дунавското ниво през последното денонощие не се дължи на снеготопене, а на пропускане на по-големи водни количества от хидротехническото съоръжение "Железни врати". Краткосрочната прогноза сочи през следващите 3 дни застой и след това лек спад.

 

Етикети Дунав, ниво, Видин
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.