1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода близо до АЕЦ „Фукушима-1” е 1850 пъти над нормата

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода близо до АЕЦ „Фукушима-1” е 1850 пъти над нормата

Изтичането от резервоарите на реактора вероятно е било причината за високото равнище на радиацията във водата

Хората, работещи в сграда на реактор от атомната електроцентрала „Фукушима 1” бяха евакуирани, след като бе регистрирани високи дози радиация, съобщи компанията оператор, цитирана от Ройтерс. Компания ТЕПКО съобщи, че във водата, събрана в зданието, където се помещава турбината на Втори реактор, е измерена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище. Работниците са напуснали сградата, за да не бъдат облъчени, добави представител на ТЕПКО цитиран от Дарик радио.

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода близо до АЕЦ „Фукушима-1” е 1850 пъти над нормата, след като вчера (26.03.2011) бе 1250 пъти над допустимото, съобщи японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Данните се базират на извършени измервания на входните филтри на централата, през които при нормален режим студената морска вода навлиза в турбинните зали на реакторите, за да охлажда затворените им циркулационни системи.

Хидехико Нишияма, високопоставен представител на агенцията, каза, че изтичането от резервоарите на реактора вероятно е било причината за високото равнище на радиацията във водата, събрала се в зданията на турбините. Радиокативната вода в централата попречи на работниците да възстановят охладителните системи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.