1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съдът пусна окончателно проекта за ски зоната на Витоша

Съдът пусна окончателно проекта за ски зоната на Витоша

Проектът предвижда зоната да е с площ около 915 хектара, 615 от които са гори и трябва да бъдат изключени от горския фонд

Последна инстанция на Върховния административен съд (ВАС) се произнесе в полза на проекта на "Витоша ски" АД за нова ски зона в планината над София. Така съдът сложи край на спора между фирмата и министерството на околната среда за екооценката на проекта, продължил повече от година.

През лятото на 2009 г. софийската екоинспекция (РИОСВ) одобри екооценката на Специализирания подробен устройствен план за нова, по-мащабна ски зона "Алеко". Проектът предвижда зоната да е с площ около 915 хектара, 615 от които са гори и трябва да бъдат изключени от горския фонд.

След жалби на няколко неправителствени организации обаче екоминистърът Нона Караджова отмени решението на подчинената й инспекция. Един от мотивите на Караджова беше, че в докладите за екооценката са допуснати съществени непълноти в нарушение на Закона за биологичното разнообразие и на европейските директиви за екомрежата "Натура 2000", в която попада Витоша. Инвеститорът обжалва и през пролетта тричленен състав на ВАС се произнесе в полза на фирмата. Петчленният състав потвърди решението.

Екоминистерството все още не е решило как да процедира, коментира министър Караджова пред "Дневник". Според Свилен Овчаров от групата "Зелени адвокати", който участва в делото, решението на съда не е окончателна победа за "Витоша ски". По думите му процедурата за спорния проект сега може да се върне в начална фаза и екоминистърът има възможност да отхвърли екооценката.

"Един от мотивите на съда е, че отменяйки решението на екоинспекцията, Караджова не е изискала от нея данни за процедурата по екооценката. По закон обаче тя не е и длъжна да ги изиска - инспекцията трябва да й ги предаде", коментира Овчаров. "Решението на ВАС се опира на два дребни процедурни пропуска, които не решават проблема на "Витоша ски", смятам, че министърът отново може да отхвърли сегашната екооценка, а компанията пак да обжалва", каза юристът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.