1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съдят община Харманли заради отказа й да депонира 40 хиляди тона софийски отпадъци

Съдят община Харманли заради отказа й да депонира 40 хиляди тона софийски отпадъци

това съобщи заместник-кметът на София Мария Бояджийска

Столичната община ще заведе дело срещу община Харманли за неизпълнение на целия договор за депониране на 40 хиляди тона отпадъци в регионалното депо, съобщи пред съветниците от комисията по околна среда на СОС заместник-кметът Мария Бояджийска, предаде БТА.

Тя поясни, че съгласно подписания договор до депото са извозени 20 хиляди тона балирани отпадъци, но с решение на регионалното сдружение, което стопанисва депото, депонирането е спряно. В другата община, където има министерско решение за депониране на отпадъци - Карлово, са подали жалба срещу решението на Министерския съвет във ВАС, каза Бояджийска.

По този начин няма как да се започнат разговори за сключване на договор за извозване на предвидените количества в регионалното депо там, посочи още заместник-кметът. В момента на две площадки в София има 84 хиляди тона балирани отпадъци, като поради липса на решение от страна на Столичния общински съвет няма сключени договори за наема на площта, върху която са разположени, посочи Бояджийска. Общината се е разплатила с останалите собственици на други площадки, където е имало разположени бали.

С тях са били сключени договори за наем на база квадратен метър, а не както е било преди - по един лев на бала с отпадъци на ден. Предвидените средства в бюдежта - два милиона лева за наема на двете площадки не са изразходвани през тази година, поради липсата на сключени договори за наем на квадратен метър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.