1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Само девет двойки ловни соколи са останали в България

Само девет двойки ловни соколи са останали в България

Миналата година за соколите са поставени 103 гнездилки

Само девет двойки ловни соколи са останали в България. Това съобщи д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. Проучване на дружеството за популацията на този застрашен от изчезване вид птици, е установило, че през 2009 г. у нас има девет двойки ловни соколи, но не са открити гнезда. Сред причините за силно намалелия брой птици, Янков посочи бракониерството, безпокойство около гнездата, загуба на хранителната база ,свързана с изчезването на лалугера, разрушаване на местообитанията на ловния сокол.

С цел привличане на млади екземпляри на българска територия, специалисти от Българското дружество за защита на птиците са започнали да поставят изкуствени гнездилки. Миналата година са поставени 103 гнездилки предимно в Северна България, а от началото на годината до сега още 67. Новопоставените гнездилки са по-модерни, те са метални и се монтират на стълбовете от високоволтовата мрежа. Идеята е високото напрежение на електрическата мрежа да бъде естествен пазител на гнездата, поясни Янков.

От няколко години българските орнитолози си сътрудничат активно с унгарски природозащитници по опазване на ловния сокол. Единствената страна, в която този вид увеличава числеността си е Унгария благодарение на ефективни природозащитни мерки, посочи Янков. Там слагат на младите птици сателитни предаватели с цел проследяване на техните миграции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.