1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Само сертифицирани техници ще могат да монтират малки екоцентрали

Само сертифицирани техници ще могат да монтират малки екоцентрали

Изискването за сертификати е залегнало в европейската директива за ВЕИ

Само сертифицирани техници ще могат да монтират малки мощности на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от следващата година, съобщи председателят на Българската асоциация за устойчива енергия Костадинка Тодорова, предаде.

Изискването за сертификати е залегнало в европейската директива за ВЕИ, която ще бъде приложена в българското законодателство с новия закон, който парламентарната комисия ще обсъди на второ четене през следващата седмица.

Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов" в София реализира проект за обучение на техници за монтирането на малки ВЕИ, съобщиха оттам. До следващата година ще бъдат обучени първите 48 техници. До 2020 г. броят им ще достигне 2000. Проектът се финансира от програмата "Интелигентна енергия". Той трябва да бъде осъществен за 36 месеца. Засега обаче не е ясно коя ще институцията, която ще сертифицира техници, нито по какви програми ще се обучават те, коментира Тодорова. Директивата изисква сертификатите да бъдат подновявани на всеки три години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.