1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съоръженията на Витоша засега няма да бъдат пускани в експлоатация

Съоръженията на Витоша засега няма да бъдат пускани в експлоатация

Работна група работи по промените в закона за горите, за да може проблемът да се реши в най-кратък срок

Съоръженията на Витоша засега няма да бъдат пускани в експлоатация. Миналата седмица дружеството, което стопанисва пистите, обяви, че новият закон за горите му пречи да работи.

Вчера, 7 декември, се проведе среща между представители на Агенцията по горите, екоминистерството, "Витоша ски" и депутати, на която трябваше да се реши проблема със старта на сезона. От държавната власт заявиха, че са готови да направят промени в закона, както и че според тях няма пречки дружеството да започне да подготвя пистите и съоръженията за новия сезон. "Витоша ски" отговори, че пистите ще заработят, едва когато тези промени станат факт.

Според представителите на държавните институции в закона няма пречки, които да спират работата на ски зоната на Витоша. От Агенцията по горите обявиха, че ще отдадат под наем всички ски писти на дружеството за срок от една година, а площите под лифтовете ще бъдат почистени така, че да работят нормално.

На срещата бяха договорени и промени в закона за горите, които се отнасят до строежа на нови съоръжения. От ведомството обясниха, че на практика процедурата е същата, но държавата си запазва собствеността върху земята. Предвижда се това да важи за лифтовете, влековете и пистите.

От "Витоша ски" заявиха, че ски на Витоша ще има, едва когато промените в закона са факт и всички техни искания бъдат изпълнени. Минималният срок, в който може да се направят, е месец и половина.

Има работна група, която работи по промените в закона, за да може проблемът да се реши в най-кратък срок. След като работата на групата приключи, членовете й ще представят промените на дружеството и всички заинтересовани страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.