1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ изостават в "зелените" инвестиции

САЩ изостават в "зелените" инвестиции

Китай е лидер по вложения в чиста енергия

САЩ отстъпиха една позиция до трето място в света по инвестиции в чиста енергия през изминалата година. Липсата на последователна политика в тази насока се е отразила негативно на продажбите на техника за добиването на вятърна и слънчева електроенергия, съобщава Ройтерс като се позовава на доклад.

Китай е на първо място в класацията, а Германия на второ, според доклада „Кой печели състезанието за чиста енергия” на Пю Чаритабъл Тръстс, организация с идеална цел.

Вашингтон не успя да прокара и национално изискване за минимално количество чиста енергия, което съоръженията да бъдат задължени да ползват. Според природозащитниците и някои анализатори подобно решение би засилило доверието на компаниите, занимаващи се с алтернативна енергия, и би ги стимулирало да инвестират в страната.

Близо 30 американски щата са прокарали свои т.нар. стандарти за възобновяеми енергийни източници. Но те често са заобиколени от щати, в които изискването за потреблението на "зелена" енергия липсва, което обезсмисля инвестицията от страна на компаниите.

Инвестициите на САЩ в чиста енергия за миналата година са 34 млрд. долара според доклада. Това е с 51 процента повече от вложените средства предходната година, но по-малко от 54.4 млрд. долара, вложени от Китай и 41.2 млрд., инвестирани от Германия. САЩ са инвестирали 3.3 млрд. долара за енергийна ефективност и водят по този показател.

Като цяло инвестициите в чиста енергия без разходите за проучване и развитие в групата на Г20 са нараснали с 33 процента през изминалата година до 198 млрд. долара, въпреки опасенията от рецесия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.