1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ призова Европейският съюз да се откаже от спорния въглероден данък за авиосектора

САЩ призова Европейският съюз да се откаже от спорния въглероден данък за авиосектора

Схемата за търговия с емисии започна да действа през 2005 г. като част от опитите на ЕС да се бори с климатичните промени

Министърът на транспорта на САЩ Рей ЛаХууд призова Европейският съюз да се откаже от спорния въглероден данък за авиосектора и определи тази мярка за борба с глобалното затопляне като "лоша", съобщи "Франс прес".

"Мислим, че това е лоша политика, лошо законодателство", каза министърът. "Призоваваме ЕС да спре прилагането" на законодателството, за да подпомогне усилието ни за намиране на глобално решение, допълни Лахууд.

Схемата на ЕС за търговия с емисии започна да действа през 2005 г. като част от опитите на ЕС да се бори с климатичните промени. От 1 януари 2012 г. тя важи и за авиоиндустрията – всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да си плащат за въглеродните си емисии. Няколко страни, сред които Китай, Индия, Русия и САЩ, се противопоставиха на решението и обявиха, че то нарушава международното право. Според ЕС данъкът ще помогне за постигане на целта за намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2020 г.

Лахууд обаче разкритикува едностранните действия на ЕС и настоя за преговори за постигането на решение с посредничеството на Международна асоциация за гражданска авиация (ICAO).

Йос Делбеке от генералната дирекция на Европейската комисия за действията за климата посочи, че ЕС работи с ICAO и иска да се ангажира с всички държави, които желаят да работят заедно, за да намерят глобално решение. Той оспори твърдението, че схемата за търговия с въглеродни емисии на ЕС е данък или такса, и я определи вместо това като пазарно ориентиран подход. Тя не е дискриминационна, подчерта Делбеке и допълни, че може да бъде променена, пише "Дневник".

Нанси Янг, вицепрезидент на търговската организация "Авиолинии за Америка" също отправи критики към европейската политика, определяйки я като явно нарушение на суверенитета и на договорите, определящи международната авиация и търговия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.