1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ създадоха най-големия морски резерват в света

САЩ създадоха най-големия морски резерват в света

Защитената територия има над 7 хиляди животински вида

Със заповед на президента Барак Обама Съединените Щати създадоха най-големия морски резерват в света. Той се намира западно от Хавайските острови и обхваща 1,5 милиона квадратни километра от Тихия океан.

Началото на защитената морска територия бе поставено през 2006 година от тогавашния американски президент Джордж Буш. По данни на Белия дом резерватът се обитава от над 7 хиляди животински вида, сред които китове, делфини, акули, редки албатроси и други птици и морски костенурки. Под защита са поставени и подводни вулкани и коралови рифове.

Роденият в Хонолулу, столицата на щата Хавай, Обама, изтъкна, че разширеният резерват е подарък за коренното население на островите. Според хората морето е свещено място и трябва да бъде опазено.

През Втората световна война регионът е бил свидетел на редица морски битки между Съединените Щати и Япония. На дъното на Океана са останали потопени кораби и свалени самолети.

Не всички обаче са доволни от заповедта на Белия дом. Местни риболовни организации протестираха против разширяването на защитената територия, защото корабите им сега ще трябва да излизат още по-навътре в морето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.