1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ ще съдят "Бритиш петролеум" заради разлива в Мексиканския залив

САЩ ще съдят "Бритиш петролеум" заради разлива в Мексиканския залив

По изчисления на правителството в океана са се излели 206 милиона галона от кладенеца

Aмериканското правосъдно министерството ще съди BP и други компании, отговорни за нефтения разлив в Мексиканския залив, съобщи Ройтерс. С това администрацията на Обама даде старт на правната битка, с която ще настоява за милиарди долари обезщетение за огромните икономически и екологични щети от екокатастрофата в района на разлива.

Главните обвинения на правителството са за неспазване на федералните разпоредби за безопасност при работата с петролния кладенец, който се взриви на 20 април заедно с платформата "Дийплуотър Хорайзън". При експлозията загинаха 11 души.

Делото е срещу BP, собственика на платформата "Трансоушън" и някои други компании, участвали в сондажния проект. В делото не са включени "Халибъртън" – договорният доставчик на цимент и производител на ключов клапан за блокиране на сондажа, който не сработи.

Делото ще търси отговорност от дружествата по линия на Закона за петролното замърсяване във връзка с всички щети, причинени от разлива, в това число и щети на природните ресурси. Делото предвижда и санкции по линия на Закона за чистотата на водите. За момента правителството не е посочило каква сума ще иска от съдените фирми, заявявайки, че размерът на щетите все още не е напълно известен.

Съгласно Закона за чистотата на водите BP може да получи глоба в размер на до 1100 долара за всеки разлят барел в океана. Ако се установи, че компанията е допуснала недопустима небрежност или е извършила умишлено нарушение, глобата може да достигне до 4300 долара за барел.

По изчисления на правителството в океана са се излели 206 милиона галона от кладенеца. Това означава, че BP може да отнесе глоба в размер между 5,4 млрд. и 21,1 млрд. долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.