1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ ще участват в Копенхаген с конкретна цел

САЩ ще участват в Копенхаген с конкретна цел

Намаляване на емисиите парникови газове със 17% до 2020 година обещават САЩ

По време на участието си на срещата за климатичните промени в Копенхаген американският президент Барак Обама ще поеме конкретни ангажименти за опазването на околната среда от страна на САЩ, предаде АФП. Съобщение американското президентство гласи, че на срещата Обама ще заяви намаляване на емисиите парникови газове със 17% до 2020 година, с 30% до 2025 година и с 42% до 2030 година. Съкращаването на количествата газ е предвидено спрямо емисиите на САЩ за 2005 година.

В същото време канадският парламент прие призив до премиера Стивън Харпър и привържениците на неговата партия на торите, да приемат предложението за ограничаване на вредните емисии в атмосферата. Въпреки че няма законова стойност приетият документ бе подкрепен от всички три опозиционни партии. В него се настоява правителството да се съгласи да си постави трудната цел за намаляване на вредните емисии с 25 % на предстоящата климатична среща в Копенхаген.

От своя страна Китай ще настоява за постигане на реално споразумение по време на предстоящата климатична среща в Копенхаген, като същевременно призна, че вероятно детайлизиране на обвързващите елементи на новия климатичен пакт ще бъдат уточнени през 2010 г., предаде агенция Синхуа. Представители на властите уточниха, че няма да позволят срещата в Копенхаген да завърши с изпразнена от смисъл политическа декларация, тъй като от този форум се очаква много повече. Предложението за забавяне на изготвянето на законовата рамка на споразумението до 2010 г., бе на домакините на срещата от Дания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.