1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съществува опасност от наводняване на гълъбовското село Обручище

Съществува опасност от наводняване на гълъбовското село Обручище

Всяка пролет река Соколница прелива, защото коритото й е задръстено с отпадъчни продукти

Съществува реална опасност от преливане на река Соколница и наводняване на гълъбовското село Обручище.

Всяка пролет реката наводнява селото, защото коритото й е задръстено с отпадъчни продукти от производството на ТЕЦ "Контур Глобул" и от дейността на Мини "Марица изток". Въпреки че миналата година дигите на реката са били възстановени, един прилив ще ги отнесе отново, заяви пред БНР кметът на Оброчище Илия Марков.

Той подчерта, че държавата трябва да отпусне средства за почистването й, но това не се случва вече осма година. Трябва да се почисти около един километър от коритото на реката, но и собствениците на топлоелектрическата централа трябва да се включат в тази дейност. Само в регулацията на селото от коритото трябва да бъдат извадени 30-40 хиляди кубически метра наноси, уточни той.
 
По думите на Илия Марков областният управител на Стара Загора Живка Аладжова е поела ангажимент да съдейства за отпускането на средства от републиканския бюджет. Областният щаб за защита при бедствия вече два пъти се събира във връзка с преливането на реките Сушица и Калошница и на язовира в село Пъстрово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.