1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Състоянието на биволовъдството в България е тежко

Състоянието на биволовъдството в България е тежко

Това заяви д-р Марина Цанкова, председател на Асоциацията на биволовъдите в страната

Много тежко е състоянието на биволовъдството в България. Това съобщи за Радио „Фокус” д-р Марина Цанкова, председател на Асоциацията на биволовъдите в страната. По думите й, тази година има малък ръст на фермите от 10, 12%, но това не е ръст на биволовъдството като цяло, а са дошли хора към асоциацията, които не са членували. Има подадени молби и за 2013 г. от хора, които желаят да направят малки ферми с 10 - 15 животни.

Цанкова добави, че помощите тази година са ограничени поради кризата за цялото животновъдство. За настоящата година, правителството си плати всичко, което бе заложено в бюджета за биволовъдството. Повечето от парите отидоха за погасяване на кредити, а цените на фуражите се покачват постоянно.

2013 година ще бъде много трудна, според Цанкова. Преди известно време излезе информация, че в Ситово, област Силистра, където е една от най-големите ферми в Североизточна България, животните умират и нямат какво да ядът. По този въпрос Цанкова каза, че в момента състоянието във фермата край Силистра не е така тревожно и няма животно, което да е загинало, храната е намаляла, но всичко е нормално. Няма опасност фермата да затвори или животни да умират от глад. Като цяло с мъка върви цялото животновъдство в България, не само биволовъдството, допълни Марина Цанкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.