1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално

Снимка:

На територията на област Хасково продължават възстановителните дейности в с. Бисер

И към днешния ден остава обявеното бедствено положение за общините Харманли, Свиленград и Любимец, Сливница, област София и община Бойница във Видинска област, където е удължен срокът до разчистване на пътната мрежа в общинския център и областния град. 

От пресцентъра на МВР съобщават, че през изминалото денонощие обстановката в страната продължава да се нормализира. На територията на област Хасково продължават възстановителните дейности в с. Бисер и по дигите на река Марица в района на Свиленград. Завърши  изграждането на петата на разрушената дига и продължава по нататъшното й възстановяване. Продължават дейностите и по възстановяване на дигата на р. Харманлийска в границите на Харманли. За оценка на риска в участъците с разрушени диги извън града и за изготвяне на експертно становище по възстановяването им са привлечени специалисти от „Напоителни системи” ЕАД - Стара Загора.

Органите на МВР, съвместно с местната власт, продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа до населените места и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост. Затруднен е достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост в няколко населени места на територията на Смолян - с. Мугла, Кърджали - Джебел и Момчилград, Видин - Грамада, Кула, с. Раброво, с. Градсковски колиби, с. Бориловец, с. Периловец, с. Шипикова махала и с. Каниц.

На територията на страната се изпълняват превантивните дейности, свързани с освобождаване на водни обеми от язовирите, прочистване на речните корита и се извършва постоянен мониторинг на нивата.

Няма населени места без електрозахранване.

Състояние на водните басейни, язовирите и речните корита

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Обемите се поддържат чрез работа на ВЕЦ. Няма преливащи язовири от каскада “Арда”, нивото им продължава да спада. През последното денонощие нивата на наблюдаваните реки са в процес на спадане или задържане. Няма промяна в обстановката през последните часове, няма получени сигнали за критични водни нива по речните легла. По река Дунав има ледоход от 30% до 70% в българския участък. Реката е замръзнала в участъка между Тутракан и Силистра. Очаква се днес замръзването на р. Дунав в българския участък да продължи нагоре по течението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.