1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сайт на БЗДП проследява живота на морските орли в реално време

Сайт на БЗДП проследява живота на морските орли в реално време

На територията на Природен парк „Персина” екипът на дружеството постави два GPS предавателя на все още нелетящите орлета

Вече е факт новият сайт, от който може да се проследят почти в реално време придвижванията на Емо и Мая, двата млади морски орли, на които екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) постави GPS предаватели през месец май.

По-рано през годината на територията на Природен парк „Персина” екипът на дружеството постави два GPS предавателя на все още нелетящите орлета. Сателитните предаватели позволяват на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите почти в реално време, да научават повече за начина им на живот и за местата, които посещават и където ловуват, но най-вече – да събират и анализират информация за заплахите, пред които този вид е изправен.

Дълго след като излетяха от гнездото си Емо и Мая се придържаха в района му. На 5 септември 2011 г. те напуснаха родния си дом и се отправиха по дългия път на младежките си скитания. В момента двете морски орлета са в района на Североизточна България (виж на сайта).

Без съмнение двата орела са изправени пред голямото предизвикателство на опознаване на околния свят, което със сигурност гарантира информация за изключително интересни моменти от техния живот.

Дейностите по опазване на морските орли през 2011 година се осъществяват в рамките на проект „Трансграничен модел за опазване на природата и устойчиво ползване на природните ресурси по течението на река Дунав”, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2007-2013.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.