1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Създадоха най-точната карта на Луната

Създадоха най-точната карта на Луната

За картографирането е използвано устройство наречено LOLA

Специалисти от НАСА съставиха най-точната карта на Луната, създавана до този момент. За картографирането е използвано устройство наречено LOLA (Lunar Orbiter Laser Алтиметър) - лазерeн висотомер на сондата LRO), съобщават от агенцията. То изпраща надолу определен лазерен импулс, който е разделен на пет части. Оценявайки времето, необходимо за да се върнете всеки от петте лъча, апаратурата определя характеристиките на релефа на повърхността.

Пространствената резолюция на картата на осветената страна на спътника е 30 метра - за всички карти, изготвени досега, тя не надхвърля един километър. За неосветените региони, по-специално, за полярните региони на Луната, резолюцията е по-малка. В тези части от картата има системни грешки до няколко стотин метра.

LOLA e направил около три милиарда измервания - за устройства, които са съставяли карти на лунната повърхност преди това, тази стойност не е надвишавала 8-9 милиона. Мисията на LRO трябва да продължи най-малко още три години, а през това време, картата съставена сега, ще стане още по-детайлна.

 

Етикети НАСА, Луна, карта
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.