1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Създават фонд за горски пътища

Създават фонд за горски пътища

6 държавни предприятия ще управляват горския фонд в страната

6 държавни предприятия ще управляват горския фонд в страната. Това каза зам.-министърът на земеделието Георги Костов, който участва в заседанието на ресорната земеделска комисия в парламента, която одобри на първо четене проектозакона за горите.

В момента държавните горски стопанства се самоиздържат, като някои са на печалба, а други на загуба. Идеята е те да бъдат обединени в 6 държавни предприятия, за да могат всички да продължат да съществуват, обясни Костов и прогнозира, че новите дружества ще са на печалба. Предвижда се те да плащат и дивидент на държавата.

Законовите промени предвиждат още да се създаде специален фонд за инвестиции в горските пътища и инфраструктурата. В него ще постъпва процент от продажната цена на дървесината. Георги Костов уточни, че става дума за 50 млн. лв. годишно по сегашните цени и разчети. Друга промяна предвижда да се продават на търг горите, които попадат в подробните устройствени планове за застрояване на градовете. „Не можем да спрем развитието на градове в горски територии като Смолян и Чепеларе", каза зам.-министърът и уточни, че това няма да важи за земи, които попадат в защитените зони по НАТУРА 2000, какъвто е случаят в Царево. Освен това, смяната на предназначението ще става на по-високи цени, което е гаранция за сериозността на инвеститорския интерес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.