1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Създават специален фонд за инвестиции в сектор „Води“

Създават специален фонд за инвестиции в сектор „Води“

Снимка:

Предвижда се таксата върху цената на питейната вода да бъде увеличена

Създаването на специален фонд за инвестиране в сектор „Води“, в който да се събира таксата за водоползване, се предлага в новата стратегия за водния сектор, която предстои да бъде актуализирана и приета от парламента. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов, цитиран от econ.bg.

В момента потребителите плащат по 2 ст. на кубик върху цената на питейната вода. Тези средства се събират от ВиК дружествата и се внасят в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Внесените суми обаче се харчат и за други цели като биоразнообразие, отпадъци и др. Идеята е новият фонд да служи само за инвестиции във водопроводи, канализации и пречиствателни станции. Така ще бъдат подпомогнати инвестиционните намерения на по-бедните общини.

Предвижда се таксата върху цената на питейната вода да бъде увеличена, но все още не е ясно с колко. По думите на заместник-министъра водната стратегия трябва да бъде осъвременена възможно най-скоро, защото тя е част от водната рефрома, за която Брюксел настоява. „Без нея няма да получим еврофинансиране за сектор „Води“ в следващия програмен период“, заяви Костадинов.

Междувременно стана ясно, че от 1 юни в сила влиза нов начин за отчитане на топлата вода.  Промените ще обхванат и парното от зимата. Така, независимо колко топла вода консумираме през отделните месеци, в следващите 12 месеца ще плащаме еднаква сума за нея. Равната сметка за топлата вода ще се смята като 1/12 от общата енергия на имота за топла вода за миналия сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.