1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сдружение „Синята планета“: Държавата съсипва туризма

Сдружение „Синята планета“: Държавата съсипва туризма

Организацията настоява за референдум сред жителите на Велинград

Планираният добив на волфрам край Велинград ще съсипе околната среда и туризма в региона. В момента това е един от най-чистите райони на страната. Освен това има наличие на минерални извори. С пускането на волфрамова мина се унищожава потенциала на Велинград като СПА столица на България и на Балканите, за каквато беше обявена преди няколко години. В допълнение волфрамовата концесия попада във вододайна зона на града и изпълнението на концесията е абсолютно немислимо, пише в прессъобщение на Сдружение „Синята планета“.

Общината има приета стратегия до 2020 година, в която точно и конкретно е записано, че Велинград ще се развива като туристическа дестинация. Жителите също са обединени срещу отварянето на мината. Сдружение „Синята планета“ призовава местните и национални власти да проведат референдум за мнението на местните хора и то да бъде чуто от политиците. Всички са за опазване на природата в региона и развитието на туризма. В подписката, която се събираше в града са се подписали до момента около 6 000 души, се посочва още в съобщението.

Според организацията Държавата има двоен стандарт спрямо развитието на община Велинград. Тя не пуска проекта за ски център „Сютка“ заради наличие на син минзухар в района. За сметка на това е готова да пусне волфрамова мина, която е вредна за природата, за живеещите наблизо хора и за развитието на спа туризма във Велинград. Наличието на волфрамови мини в близост би довело със сигурност до отлив на туристи.

 

Волфрамът може да удвои риска от инсулт. Редкият светлосив метал е особено опасен за хора под 50 години. Според експерти увеличеното разпространение на вредния метал може да представлява опасност за здравето и на бъдещите поколения, тъй като при производствения процес на продукти, в които се влага волфрам, малки количества от метала попадат в околната среда, замърсявайки реки и обработваеми земи. С всяка година използването на волфрам в ежедневието се увеличава, тъй като се съдържа както в телефоните, така и в компютрите и електрическите крушки. В момента някой хора имат по-високи нива на вредния метал в кръвта си, отколкото други. След проведено изследване във Великобритания става ясно, че хората с високо количество волфрам в организма са изложени на два пъти по-голям риск от инсулт, независимо от типичните рискови фактори.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.