1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Седмицата на пожарната безопасност започва от днес

Седмицата на пожарната безопасност започва от днес

В рамките на инициативата ще се отбележи професионалният празник на ГД "Пожарна безопасност и защитата населението” – 14 септември

Седмицата на пожарната безопасност започва от днес и ще продължи до 16 септември. В рамките на инициативата ще се отбележи професионалният празник на ГД "Пожарна безопасност и защитата населението” – 14 септември. В празничния ден ще бъдат организирани тържествени събрания, молебени за здраве и поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Тази година организаторите са предвидили множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението. Голяма част от тях са насочени към децата от различни възрастови групи. Всички областни управления на ГДПБЗН предвиждат занятия и открити уроци в детските заведения. Участъковите инспектори ще запознаят не само децата, но и техните възпитатели с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар в сградата. Занятията са във вид на игри, викторини и евакуация с елемент на състезание. Децата ще участват в рецитали за песни и стихове на пожарна тематика и ще се надпреварват в конкурси за рисунка на тема "Да опазим гората от пожари”. На много места те ще гостуват на районните служби в "Деня на отворените врати”.

Предвиждат се прояви и в Домовете за отглеждане на деца лишени от родителски грижи. Ще има много игри и викторини с противопожарна тематика в Детския развлекателен център "Палавници” в столицата.

През седмицата ще се проведат семинари с учители за повишаване на подготовката им като инструктори и съдии при провеждане на състезанията с младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец”.

Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат доброволци и ученици от младежките противопожарни отряди. Най-атрактивни са дисциплините "Изкачване на учебна кула с щурмова стълба” и "Бойно разгръщане на състезателна пътека”.

Днес, 12 септември, в град Раковски ще бъде открита новата сграда на РСПБЗН. За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се проведат работни срещи с кметове и представители на регионалните структури. Предвиждат се срещи с ветераните и участието им в някои от проявите. Ще бъдат открити фотоизложби, музейни сбирки и рубрики в електронни сайтове.

В рамките на седмицата ще се проведат и много спортни състезания. Пожарникари, спасители и инспектори ще участват в турнири по тенис на маса, приятелски срещи по футбол и волейбол, спортен риболов и демонстрации по пожароприложен спорт. През седмицата на пожарната безопасност, структурите на ГДПБЗН в страната организират временни приемни за граждани и обявяват открити телефони за контакт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.