1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Селските райони са тема на дебат

Селските райони са тема на дебат

Снимка:

Форумът е част от проекта "Да говорим (на)открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда"

Селските райони са тема на третия по ред "зелен" дебат преди европейските парламентарни избори, който ще се проведе днес (13 май 2014 г.) от 18 ч. в медийната зала на Българското национално радио като среща между представителите на политически партии и граждани.

В световен план качеството на живот все по-често се търси в съчетаване на престижни професии с живот на село. В България – макар да има отделни случаи в тази посока, селските райони по-скоро се характеризират със застаряващо население, пустеещи разпадащи се стари къщи и училищни сгради.

Акценти в дискусията ще бъдат ключови въпроси като:

– Защо свързваме селските райони с бедност, а не с качество на живот, добра храна и близост до природата?

– Какво пречи на земеделците и животновъдите да печелят от труда си и да произвеждат продукти от реколтите си?

– Кое е реалистичното бъдеще за традиционен български поминък като тютюна и зеленчуците на фона на глобалния пазар?

– Защо държавата плаща субсидии за биопроизводство и необходимо ли е тези субсидии да ги има?

– Какви са европейските и национални рамки за селското стопанство и как искаме да се развиват те?

Това са част от темите, на които политици и граждани ще потърсят отговор. Дебатът вече тече на онлайн платформата – раздел "Селски райони", където можете да видите и експертен анализ на обещаното от партиите по тези теми през кампанията им за парламентарните избори в 2013 г. Имената на представителите от политическите партии ще са ясни в деня на дебата на живо – 13 май.

На платформата гражданите имат възможност да обсъждат и да дават мнения и идеи онлайн по няколко приоритетни теми, сред които биоразнообразие и гори, климат, устройство на територията, енергетика и селски райони. Откритите дискусии в zelenizakoni.com ще са и основа за дългосрочен мониторинг на дебатираните обществените приоритети в контекста на осъществяваните национални политики от страна на различните политически сили.

Дебатът за селските райони е част от проекта "Да говорим (на)открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда", организиран от Сдружение за изследователски практики.

Предстоят още два тематични дебата с политици за биоразнообразие и гори (19 май, водещ експерт Стефан Аврамов) и устройство на територията (23 май, водещ експерт Тома Белев).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.